Cute boy with Down syndrome playing with dad on in home living room

Logopedie voor kinderen met het syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down ontwikkelen zich trager dan andere kinderen. Dit kan van invloed zijn op de taal- en spraakontwikkeling, maar ook bijvoorbeeld op de eet- en drinkprocessen. Veel kinderen met de syndroom van Down hebben daarom baat bij de begeleiding van een logopedist.

 

Waarom vroeg beginnen met logopedie bij kinderen met het syndroom van Down?

Voor kinderen met het syndroom van Down is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met een logopedische behandeling. De logopedist kan helpen om de spraakontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren. Dit kan problemen in de toekomst voorkomen.

Veel baby’s met het syndroom van Down hebben moeite met eten en drinken. Met behulp van logopedie kunnen baby’s getraind worden om de spieren rondom de mond goed te gebruiken. Dat is belangrijk voor het leren drinken, eten en later voor de spraakontwikkeling.

 

Hoe kan logopedie kinderen met het syndroom van Down helpen?

Bij verschillende elementen in de ontwikkeling van kinderen met het Downsyndroom kan logopedie een belangrijke rol spelen:

  • Veel pasgeboren baby’s met Down hebben moeite met drinken aan de borst of uit de fles. Een logopedist kan ondersteunen bij het aanleggen van de borst of het drinken uit een fles. 
  • Zelfstandig eten en drinken kan een uitdaging zijn voor kinderen met het syndroom van Down. Een logopedist kan helpen om uw kind zelf te leren drinken uit een beker en goed te leren kauwen. 
  • Veel kinderen met het Downsyndroom beginnen later met praten dan andere kinderen. Een logopedist kan de spraak ondersteunen met behulp van gebaren, die zowel aan het kind als aan de ouder/verzorgen geleerd worden. Vervolgens kan er geoefend worden met met klanken, korte woorden en zinnen van twee woorden of langer.

Wat kan Logopedie Rijnmond voor uw kind doen?

Heeft uw kind syndroom van Down en wenst u hulp van een logopedist? Neem dan contact op met Logopedie Rhoon-Slinge. Een van onze ervaren logopedisten kijkt samen met u naar de hulpvraag. Ook als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u gerust contact opnemen.

Goed om te weten: logopediebehandelingen vallen onder de basiszorgverzekering en worden dus volledig vergoed. Bij logopedie voor kinderen hoeft u ook geen eigen risico te betalen.

 

Maak een afpraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden