Behandeling-Taal-Spraak-3-650x350

Taal

Goed kunnen communiceren is nodig als je contact wilt maken. Taal is onmisbaar om informatie uit te wisselen. Gedachten (een idee of een plan) ontstaan in de hersenen. Er is taal nodig om die gedachten over te brengen naar iemand anders. Om te kunnen verwijzen naar zaken in de werkelijkheid. Als je de taal niet of onvoldoende beheerst, dan ben je beperkt in je mogelijkheid om met anderen te communiceren.

Lees meer
Behandeling-Taal-Spraak-5-650x350

Spraak

We spreken in zinnen die bestaan uit woorden, lettergrepen en letters. Elke letter heeft zijn eigen klank. Woorden bestaan uit verschillende klanken achter elkaar. Kinderen leren de klanken van hun ouders / opvoeders, door na te doen. Door het verkeerd uitspreken van een letter (of combinaties ervan) krijgen woorden een andere betekenis.

Lees meer
d6aa6530-4d17-464a-bc96-f4e70b776aa1-650x350

Stem

De stem is het middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. Klankkleur, luidheid, toonhoogte spelen mee in hoe uw boodschap overkomt. Wat u zegt kan een andere betekenis krijgen door de manier waarop u de woorden uitspreekt.

Lees meer
Behandeling-OMFT-650x350

Slikken

Wij behandelen problemen die met slikken te maken hebben. Bij heel jonge kinderen kunnen er problemen in de mond voorkomen bij zuigen, slikken en kauwen. Dit heet prelogopedie. Oorzaken zijn neurologische afwijkingen of bijvoorbeeld een lange periode van sondevoeding. De logopedist zorgt dat deze mondfuncties zich ontwikkelen en herstellen. Ook bij ouderen kunnen stoornissen in de mond ontstaan, bijvoorbeeld door een beroerte of dementie.

Lees meer
26c233a3-80f7-4102-a33f-b405ca19b475-650x350

Afwijkende mondgewoonten

Sommige kinderen slapen met de mond open, duimen of hebben een andere vorm van afwijkende mondgewoonten. Deze handelingen zijn vaak gewoonte, maar kunnen wel slecht zijn voor de vorm van het gebit, de gezondheid van je kind en hoe het spreekt. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor. We vertellen je hier graag alles over.

  • Slaapt je kind vaak met de mond open?
  • Duimt je kind veel?
  • Of heeft het moeite met slikken?

Dan kan er sprake zijn van afwijkende mondgewoonten.

Lees meer
baby-fles-geven-flesvoeding-650x350

Eet- en drinkproblemen

De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen wordt preverbale logopedie genoemd. Naast de term ‘preverbale logopedie’ wordt in de praktijk ook de term prelogopedie regelmatig gebruikt.

Als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen kan preverbale logopedie gegeven worden. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts (bijvoorbeeld een huisarts of een kinderarts). Dit laatste is belangrijk, omdat eerst nagegaan moet worden of er onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken.

Lees meer