Als u of uw kind afwijkende mondgewoonten vertoont, dan kan dat van invloed zijn op de spraak, het horen
en de stand van het gebit. In veel gevallen kan logopedie deze problemen, die vaak uit gewoonte ontstaan, verhelpen.
Wat zijn afwijkende mondgewoonten? Onder afwijkende mondgewoonten worden verschillende gewoonten (van een kind) verstaan die negatieve gevolgen hebben voor het gebit en de spraak. Hieronder vindt u een opsomming van de meest voorkomende afwijkende mondgewoonten.
Ademen door de mond
Ademen door de mond in plaats van de neus wordt ook wel habitueel mondademen genoemd. Tijdens een verkoudheid, wanneer de neus minder toegankelijk is, wordt er vaak door de mond geademd. Maar als uw kind door zijn of haar mond blijft ademen, ook als de neus weer doorgankelijk is, kan een verkeerde gewoonte zijn ontstaan.
Een gevolg van habitueel mondademen kan zijn dat de mondspieren verslappen. Dit kan vervolgens onder andere resulteren in een uitgedroogde mond en terugkerende oorontstekingen.
Afwijkend slikken
Bij afwijkend slikken ligt de tong laag in de mond. Tijdens het slikken wordt de tong tussen de tanden geperst. Dit kan zorgen voor scheefstaande tanden. Afwijkend slikken is vaak een gevolg van mondademen, maar kan ook ontstaan als een kind wel gewoon door de neus ademt.
Slissen
Kinderen die afwijkend slikken, hebben vaak ook last van slissen. Dit komt omdat ze de tong niet alleen tijdens het slikken tegen de tanden duwen, maar ook tijdens het praten. Bij slissen wordt het spreken onduidelijk: vaak worden de /s/ of andere klanken zoals /t/, /n/ of /l/ verkeerd uitgesproken. Slissen ontstaat meestal tijdens de spraakontwikkeling, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Als uw kind slist, kan het slechter verstaanbaar zijn en/of geplaagd worden door andere kinderen.
Duimen en zuigen
Veel kinderen duimen, gebruiken een speen of zuigen op hun vingers. Bij baby’s is dit een normale gewoonte die ontstaat uit een zuigbehoefte. Als kinderen ouder worden kan dit echter een gewoonte worden die kan zorgen voor scheefgroeiende tanden. Ook kan de vorm van het gehemelte veranderen. Kinderen die duimen, spenen of zuigen lopen ook weer meer risico een slappe mondmotoriek, afwijkend slissen of slikken.
De gevolgen van afwijkende mondgewoonten
Zoals hierboven al beschreven is, kunnen afwijkende mondgewoonten verschillende vervelende gevolgen hebben, zoals een grotere kans op terugkerende verkoudheden en oorontstekingen, gebitsproblemen en KNO-problemen. Gelukkig kan een logopedist goed helpen bij het verhelpen van afwijkende mondgewoonten.
Behandeling van afwijkende mondgewoonten
Afwijkende mondgewoonten bij kinderen kunnen gelukkig goed behandeld worden. Zo kan oromyofunctionele therapie (OMFT) helpen bij verkeerde slikgewoonten, open mondgedrag, duimen en andere afwijkende mondgewoonten. De logopedist leert uw kind om de spieren in het mondgebied goed te gebruiken. Uw kind krijgt oefeningen mee die de spieren van de tong en lippen versterken. Door de verkeerde gewoonten af te leren, gaat uw kind beter praten, verbetert de stand van het gebit en worden de mondspieren sterker.
Wat kan Logopedie Rijnmond voor uw kind doen?
Heeft uw kind last van afwijkende mondgewoonten, zoals duimen, slissen of ademen door de mond? Neem dan contact op met Logopedie Rhoon-Slinge. Een van onze ervaren logopedisten observeert uw kind en overlegt met u en uw kind over een behandelplan.
Ook als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u gerust contact opnemen.
Goed om te weten: logopediebehandelingen vallen onder de basiszorgverzekering en worden dus volledig vergoed. Bij logopedie voor kinderen hoeft u ook geen eigen risico te betalen.