slikken-1000x531

Behandeling van slikstoornissen bij volwassenen en kinderen

Wat is een slikstoornis?

Slikken doen we vaak zonder erbij na te denken, tot wel 2400 keer per dag. Tijdens het slikken vindt er een samenwerking plaats tussen al onze spieren in het mond- en keelgebied.  Een slikstoornis kan ontstaan wanneer één van de spiergroepen in het mond- en keelgebied niet goed werkt. U kunt dan problemen ervaren tijdens het slikken, zoals vaak verslikken, moeite met kauwen en/of eten en drinken dat uit uw mond loopt.

Een slikstoornis kan voor veel ongemak zorgen en kan bijvoorbeeld ook een longontsteking veroorzaken. Met behulp van logopedie kan een slikstoornis verholpen worden, bij zowel volwassenen als kinderen.

 

Slikstoornissen bij volwassenen

De oorzaken van slikproblemen of slikstoornissen bij volwassen zijn uiteenlopend. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Ouderdom
  • Medicatie
  • COPD of andere longziektes
  • Spierziektes
  • Een beroerte
  • Stress

Slikstoornissen bij kinderen

Slikproblemen kunnen zich bij kinderen al vroeg openbaren. Kinderen of baby’s met een slikstoornis kunnen moeite hebben met drinken uit de borst, fles of beker, eten van een lepel en kauwen. Het is belangrijk om bij dit soort problemen tijdig hulp in te schakelen. Preverbale logopedie kan de klachten al op jonge leeftijd verhelpen en problemen in de toekomst voorkomen.

Een logopedist onderzoekt het probleem en geeft advies en oefeningen om de slikklachten van uw kind te verminderen of op te lossen. Tijdens de behandeling wordt soms samengewerkt met een KNO-arts.

 

Wat kan Logopedie Rijnmond voor u of uw kind doen?

Heeft u of uw kind problemen met slikken? Neem dan contact op met Logopedie Rhoon-Slinge. Een van onze ervaren logopedisten kijkt samen met u wat het probleem zou kunnen zijn en adviseert u over de beste behandelmethode.

Ook als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u gerust contact opnemen.

Goed om te weten: logopediebehandelingen vallen onder de basiszorgverzekering en worden dus volledig vergoed. Bij logopedie voor kinderen hoeft u ook geen eigen risico te betalen.

 

 

Maak een afpraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden