baby-fles-geven-flesvoeding-960x531

Preverbale logopedie voor baby's en jonge kinderen

Heeft uw baby moeite met drinken uit de fles of borst of met het verwerken van stukjes brood of eten? Dan kan preverbale logopedie een oplossing bieden. Dit is een specialisatie die wij als praktijk in huis hebben!

Wat is preverbale logopedie?

De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij baby’s en jonge kinderen wordt preverbale logopedie (of prelogopedie) genoemd.

 

Welke klachten kan preverbale logopedie verhelpen?

Preverbale logopedie kan een oplossing bieden voor baby’s of jonge kinderen die moeite hebben met eten of drinken. Soms hebben baby’s niet genoeg spierkracht om te zuigen en slikken. Dit kan voorkomen bij vroeggeboorte, maar ook bij een beschadiging in het mond- of keelgebied, of er zijn problemen met de aansturing van de juiste spieren.

Daarnaast kan preverbale logopedie ook helpen als uw kind wat achterloopt in de vroege ontwikkeling van communicatieve vaardigheden.

Andere symptomen die door preverbale logopedie verholpen kunnen worden zijn vaak verslikken of spugen of problemen met de overgang naar vast voedsel (zoals moeite met kauwen, veel kokhalzen of niet van een lepel kunnen eten). 

Behandelwijze bij preverbale logopedie

Onze logopedist Anna Bugter – van Eijk heeft een post HBO-opleiding Preverbaal Logopedist voltooid. Anna is expert op het gebied van jonge kinderen en baby’s met eet- en drinkproblemen en slikstoornissen. Samen met u kijkt Anna waar de problemen liggen. Ze geeft adviezen over de behandelingen en samen leren jullie je kind beter zuigen, slikken en kauwen.

De behandelingen vinden in veel gevallen plaats bij de ou

ders van het kind thuis, omdat thuis een vertrouwde omgeving is voor zowel ouders als kinderen. Het oefenen van eten kan dan plaatsvinden met de eigen spullen en daardoor in het vervolg eenvoudig worden toegepast in de thuissituatie. Naar de praktijk komen is echter ook altijd een mogelijkheid.

 

Hoe kan Logopedie Rijnmond uw baby of kind helpen?

Maakt u zich zorgen over het drink- of eetgedrag van uw baby of jonge kind? Neem dan contact op met Logopedie Rhoon-Slinge. Ook als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u gerust contact opnemen.

Neemt u daarnaast ook altijd contact op met een arts en/of het consultatiebureau, om medische oorzaken uit te sluiten.

Goed om te weten: logopediebehandelingen vallen onder de basiszorgverzekering en worden dus volledig vergoed. Bij logopedie voor kinderen hoeft u ook geen eigen risico te betalen.

Maak een afpraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden